Hoe de juiste bureaustoel kiezen?
Hoe een stoel zit is natuurlijk nog al persoonlijk, maar wat we wel weten is dat we met een juiste inventarisatie een voor selectie kunnen maken. Na de selectie zorgen wij voor 1 of 2 proefstoelen en zo kan u de juiste keuze maken. Alvorens we hier zijn onderstaand nog wat extra informatie waar op te letten en wat we bedoelen met bepaalde termen.

Wel of geen gecertificeerde stoel?
Zet een aantal bureaustoelen naast elkaar en u zult het volgende zien, voldoet aan …-norm, gecertificeerd nen-1335 of gecertificeerd NPR-1813, maar wat kunt u daarmee.
De arbo-dienst in Nederland heeft regels op gesteld hoe een stoel ingesteld moet kunnen worden we spreken dan over de NPR-1813 certificering. De Europese arbo dienst heeft dit ook gedaan en daaruit is de NEN-1335 certificering voor gekomen. Aan de hand van de hoeveelheid instelling zal een stoel daarna een NEN-1335 of een NPR-1813 certificering krijgen. Waarom heeft Nederland een tweede certificering, de gemiddelde Nederlander is langer dan de gemiddelde Europeaan.

Bent u nu verplicht om een stoel te kopen met deze certificering?
Nee zeker niet maar het is wel goed om te weten waar een stoel aan voldoet zodat u ze kan vergelijken maar ook weet waar u voor betaald.

Stoel zonder certificering:
Dit zijn veel al design stoelen of stoelen met een lage prijs, deze stoelen zijn prima als er kort op gezeten wordt op een dag of mooi in de ruimte moet staan.

Stoel voldoen aan NEN-1335 of NPR-1813:
Deze stoelen kunnen ingesteld worden zoals de norm beschreven, maar zijn niet getest door de Arbo dienst en daardoor niet voorzien van een certificaat.

Stoel heeft een NEN-1335 certificering:
Deze NEN-EN 1335 normering is voornamelijk gericht op de maatvoering en verstelbaarheid van de stoel. Een bureaustoel moet goed in te stellen zijn waardoor je, uiteraard, goed kunt zitten. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 90% van de alle mensen, qua maatvoering, op een nen-1335 stoel kunnen zitten.

Stoel heeft een NPR-1813 certificering:
Nederlanders zijn van nature langer dan de gemiddelde Europeaan, NPR-1813 stoelen zijn dan ook geschikt voor mensen met alle lengtes. De mechanieken die in te stellen zijn, zijn uitgebreider waardoor 95% van de Nederlandse bevolking goed zit op deze stoel.

Wat is dan het daadwerkelijke verschil tussen NEN-1335 en de NPR-1813:

 

NEN-EN-1335 bureaustoel

NPR-1813 bureaustoel

Breedte tussen de armsteunen

Niet genormeerd

36-51 cm

Zitting hoogte

40-51 cm

41-55 cm

Zitdiepte

40-42 cm

38-48 cm

Minimum verstelbereik zitting

5 cm

10 cm

Lengte van rugleuning

22 cm

37 cm

Minimum hoogte bereik armsteunen

20-25 cm

20-30 cm


Hoe weet je nu of de stoel die u kiest ook de juist is?
- Gaat om een bureaustoel die al op kantoor staat en bevalt deze goed?
Ja, bestelling herhalen via mail of telefoon. Nee? Contact opnemen met Supply Mij.

- Hoelang gaat er per dag op de stoel gezeten worden 8 uur?
Kies dan altijd voor een NEN-1335 of een NPR-1813 bureaustoel gecertificeerd.

- Staat en bureaustoel standaard in de juiste stand?
Nee, een bureaustoel kan op meerdere punten ingesteld worden. Bij aankoop van een stoel zullen wij altijd een zit-instructie geven en samen de stoel in te stellen.

- Er wordt gesproken over neigmechanisme wat is dit?
Het neigmechanisme zorgt dat de rug en zitting gesynchroniseerd naar achter en naar voren gaan dit wordt ook wel synchroon mechaniek genoemd.

- Tot welk gewicht is een bureaustoel geschikt?
De meeste bureaustoelen zijn geschikt tot een gewicht van 120kilo. Kan ik er dan niet op zitten als ik zwaarder ben, zeker wel alleen slijt de stoel snelle bij de armleuningen en gasveer. Wij zullen dan ook adviseren bij een gewicht boven de 120 kilo te gaan voor een stoel die geschikt is tot 150 kilo of zelfs tot 200 kilo let wel de keuze hierin is beperkter.

-Verschil harde, zachte en multifuncyionele wielen?
 Harde vielen voor een zachte ondergrond zoals tapijt. Zachte wielen voor een harde ondergrond zoals pvc. Multifunctionele wielen voor beide vloeren.

- Verschil stoffenrug en netweave/mesh.
Sttoffenrug zoals het al wordt aangegeven is de rug gestoffeerd in een kleur naar keus.Bij netweave/mesh is de rug gespannen met een eennet waardoor heen gekeken kan worden dit vormt beter naar je rug, is koeler in de zomer en de stoel is minder massief in de ruimte.

Hoe nu verder?
Neem contact met ons op voor persoonlijk advies en inventarisatie.
Voor oriënteren? Bekijk dan onze stoelen op de site of vraag een catalogus aan.